Wintersportvakantie voor beginners

Je wilt een wintersportvakantie gaan boeken. Op het moment dat je gaat zoeken kom je al heel snel bij de bekendere wintersportlanden en wintersportbestemmingen uit. Dat is toch wat de meeste reisorganisaties aanbieden als je naar skivakanties gaat zoeken. Als beginnende wintersporter moet je vooral kijken op welke plek de omstandigheden het meest geschikt zijn voor iemand die nog niet (zo) ervaren is als wintersporter. Dat betekent dat je als skiër of snowboarder bijvoorbeeld op zoek moet gaan naar locaties waar je voldoende blauwe pistes vindt. Dat kan een groter skigebied zijn waar de blauwe pistes onderdeel zijn van het gehele gebied, maar je kunt ook naar een skibestemming gaan die vrijwel geheel ‘blauw’ is en dus optimaal geschikt is voor beginners. Denk hierbij aan Winterberg in Duitsland en aan het skigebied bij het Lipnomeer in Tsjechië.

Blauwe, rode en zwarte pistes

Met blauwe pistes worden de meest eenvoudige pistes bedoeld. Deze zijn geschikt voor beginnende skiërs en snowboarders, maar ook voor mensen die al wat meer ervaring hebben maar voor wie het allemaal niet zo steil hoeft te zijn. Na de blauwe pistes komen de rode pistes. Die hebben vaak wat steilere stukken en bieden wat meer uitdaging. Binnen de rode pistes zie je soms wel grote verschillen. Soms zit er net een stuk in van een paar meter die wat lastiger kan zijn, soms is een stuk piste zogenaamd ‘donkerrood’, wat aangeeft dat deze toch wat meer oefening en ervaring vraagt om deze piste veilig en geheel onder controle af te kunnen dalen. Helaas kun je op de kaarten zelf niet goed zien hoe lastig een rode piste is. De mest lastige pistes zijn de zwarte pistes. Voor een beginnende skiër die nog geen honderd procent controle heeft kunnen zwarte pistes levensgevaarlijk zijn.

Op de verschillende grote wintersportsites kun je per skigebied zien wat er aan pistes te vinden is. Bekijk niet alleen de opsomming van het aantal pistes per kleur, maar ook vooral naar een goede kaart van het skigebied zodat je kunt zien waar je een geheel ‘blauwe’ afdaling kunt maken of eventueel met een klein stukje ‘rood’.

Waar je ook zeker een houvast aan hebt zijn de reviews die bezoekers achterlaten over wintersportbestemmingen waar ze geweest zijn. Bij sommige sites kun je ook zien of degene die de beoordeling achtergelaten heeft een beginner is. Door een puntensysteem kun je vaak ook zien in welke mate een gebied geschikt geacht wordt voor beginnende wintersporters. Doe er je voordeel mee. Als je de kans hebt om zelf vragen te stellen, dan moet je dat zeker doen. Bijvoorbeeld als je twijfelt over bepaalde faciliteiten.

Neem les!

Als je wilt gaan skiën of snowboarden en je hebt dit nog nooit of zelden gedaan: neem les! Je kunt natuurlijk proberen om zonder begeleiding te proberen te gaan skiën of snowboarden, maar grote kans dat je zo verkeerde technieken aanleert of dat je een gevaar vormt voor anderen en jezelf op het moment dat je de piste op gaat. Tijdens lessen leer je alles wat nodig is om gecontroleerd, soepel en veilig een afdaling te maken. Je leert over de juiste houding, hoe je vaart kunt maken of juist minderen, hoe je je bochten maakt en vooral ook hoe je in verschillende situaties kunt remmen.

Ga je voor een eerste keer op de latten of op een snowboard staan? Neem dan zeker enkele dagen les. Vaak betreft het dagdelen, waarbij je later op die dag ook nog tijd over hebt om zelf de piste op te gaan als je daar klaar voor bent. Dat geeft je skileraar wel aan. Op veel plekken in Europa kun je les krijgen van Nederlandse skileraren. Dat vinden veel mensen wel net zo prettig. Zeker voor kinderen is het vaak handiger als ze les in het Nederlands krijgen. Als ze al wat ouder zijn en de Engelse taal voldoende machtig zijn, dan zou Engelstalige les natuurlijk ook altijd nog een optie zijn. Jongere kinderen lessen vrijwel altijd in aparte klasjes. Pubers kunnen vaak gewoon met pa en/of ma mee.

Als je skilessen wilt reserveren, dan kun je dat meestal gewoon ter plaatse doen. Vooraf reserveren kan natuurlijk ook, maar als je buiten de drukste weken gaat (tijdens de Kerstvakantie en Krokusvakantie) dan is dat meestal niet noodzakelijk. Wat handig is om te weten is dat je ook bij lessen een skipas nodig hebt vanaf het moment dat de skileraar (of lerares) dat aangeeft. Vaak is dat al gewoon vanaf de eerste dag, tenzij je die eerste dag op de oefenweide blijft. Meestal is dat niet het geval.