Wintersportvakantie voor beginners

Je wilt een wintersportvakantie gaan boeken. Op het moment dat je gaat zoeken kom je al heel snel bij de bekendere wintersportlanden en wintersportbestemmingen uit. Dat is toch wat de meeste reisorganisaties aanbieden als je naar skivakanties gaat zoeken. Als beginnende wintersporter moet je vooral kijken op welke plek de omstandigheden het meest geschikt zijn voor iemand die nog niet (zo) ervaren is als wintersporter. Dat betekent dat je als skiër of snowboarder bijvoorbeeld op zoek moet gaan naar locaties waar je voldoende blauwe pistes vindt. Dat kan een groter skigebied zijn waar de blauwe pistes onderdeel zijn van het gehele gebied, maar je kunt ook naar een skibestemming gaan die vrijwel geheel ‘blauw’ is en dus optimaal geschikt is voor beginners. Denk hierbij aan Winterberg in Duitsland en aan het skigebied bij het Lipnomeer in Tsjechië.



Blauwe, rode en zwarte pistes

Met blauwe pistes worden de meest eenvoudige pistes bedoeld. Deze zijn geschikt voor beginnende skiërs en snowboarders, maar ook voor mensen die al wat meer ervaring hebben maar voor wie het allemaal niet zo steil hoeft te zijn. Na de blauwe pistes komen de rode pistes. Die hebben vaak wat steilere stukken en bieden wat meer uitdaging. Binnen de rode pistes zie je soms wel grote verschillen. Soms zit er net een stuk in van een paar meter die wat lastiger kan zijn, soms is een stuk piste zogenaamd ‘donkerrood’, wat aangeeft dat deze toch wat meer oefening en ervaring vraagt om deze piste veilig en geheel onder controle af te kunnen dalen. Helaas kun je op de kaarten zelf niet goed zien hoe lastig een rode piste is. De mest lastige pistes zijn de zwarte pistes. Voor een beginnende skiër die nog geen honderd procent controle heeft kunnen zwarte pistes levensgevaarlijk zijn.

Op de verschillende grote wintersportsites kun je per skigebied zien wat er aan pistes te vinden is. Bekijk niet alleen de opsomming van het aantal pistes per kleur, maar ook vooral naar een goede kaart van het skigebied zodat je kunt zien waar je een geheel ‘blauwe’ afdaling kunt maken of eventueel met een klein stukje ‘rood’.

Waar je ook zeker een houvast aan hebt zijn de reviews die bezoekers achterlaten over wintersportbestemmingen waar ze geweest zijn. Bij sommige sites kun je ook zien of degene die de beoordeling achtergelaten heeft een beginner is. Door een puntensysteem kun je vaak ook zien in welke mate een gebied geschikt geacht wordt voor beginnende wintersporters. Doe er je voordeel mee. Als je de kans hebt om zelf vragen te stellen, dan moet je dat zeker doen. Bijvoorbeeld als je twijfelt over bepaalde faciliteiten.

Een blauwe piste in Zell am See

Neem les!

Als je wilt gaan skiën of snowboarden en je hebt dit nog nooit of zelden gedaan: neem les! Je kunt natuurlijk proberen om zonder begeleiding te proberen te gaan skiën of snowboarden, maar grote kans dat je zo verkeerde technieken aanleert of dat je een gevaar vormt voor anderen en jezelf op het moment dat je de piste op gaat. Tijdens lessen leer je alles wat nodig is om gecontroleerd, soepel en veilig een afdaling te maken. Je leert over de juiste houding, hoe je vaart kunt maken of juist minderen, hoe je je bochten maakt en vooral ook hoe je in verschillende situaties kunt remmen.

Ga je voor een eerste keer op de latten of op een snowboard staan? Neem dan zeker enkele dagen les. Vaak betreft het dagdelen, waarbij je later op die dag ook nog tijd over hebt om zelf de piste op te gaan als je daar klaar voor bent. Dat geeft je skileraar wel aan. Op veel plekken in Europa kun je les krijgen van Nederlandse skileraren. Dat vinden veel mensen wel net zo prettig. Zeker voor kinderen is het vaak handiger als ze les in het Nederlands krijgen. Als ze al wat ouder zijn en de Engelse taal voldoende machtig zijn, dan zou Engelstalige les natuurlijk ook altijd nog een optie zijn. Jongere kinderen lessen vrijwel altijd in aparte klasjes. Pubers kunnen vaak gewoon met pa en/of ma mee.

Als je skilessen wilt reserveren, dan kun je dat meestal gewoon ter plaatse doen. Vooraf reserveren kan natuurlijk ook, maar als je buiten de drukste weken gaat (tijdens de Kerstvakantie en Krokusvakantie) dan is dat meestal niet noodzakelijk. Wat handig is om te weten is dat je ook bij lessen een skipas nodig hebt vanaf het moment dat de skileraar (of lerares) dat aangeeft. Vaak is dat al gewoon vanaf de eerste dag, tenzij je die eerste dag op de oefenweide blijft. Meestal is dat niet het geval.

Ga je voor het eerst wintersporten? Neem dan les!

Wat kost een wintersportvakantie?

De meest gestelde vraag onder beginnende wintersporters is wat een wintersportvakantie kost. Het is tevens de meest lastige vraag om zomaar te beantwoorden. Vergelijk het met de vraag ‘wat kost een stedentrip?’ of ‘wat kost uit eten?’. Veel is afhankelijk van hoe je het invult, waar je op wintersportvakantie gaat en vooral wanneer je gaat. Kosten voor accommodatie en/of vliegtickets liggen in de drukste weken aanzienlijk hoger dan tijdens andere weken. Soms moet je rekenen op drie tot vier keer de prijs die je in de goedkopere weken betaalt. Ook voor de skipassen zie je soms verschil in prijs tussen het hoogseizoen en de andere weken. Tot het hoogseizoen worden bijna altijd de weken rond Kerstmis en Oud & Nieuw gerekend. De Nederlandse krokusvakanties vallen vaak ook in de duurdere weken. Met name in Oostenrijk zie je dat de populaire skioorden dan redelijk aan de prijs zijn.

Even uitgaande van een ski-vakantie met de auto dan moet je met de volgende kostenposten rekening houden:
– Autokosten (brandstof, tol of tolvignetten)
– Eventueel aanschaf winterbanden
– Eventueel aanschaf sneeuwkettingen
– Eventueel aanschaf of huur van dakkoffer

De accommodatiekosten zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je boekt en wanneer je reist. De bestemming maakt ook veel uit. Wintersport met z’n vieren in de kerstvakantie in een appartement kost al snel meer dan tweeduizend euro voor een middenklasse accommodatie. Dat zijn prijzen zoals ze in landen zoals Oostenrijk en Frankrijk gebruikelijk zijn. In Tsjechië kun je voor de helft slapen en in Zwitserland ben je nog veel duurder uit. Reis je buiten het hoogseizoen en neem je genoegen met een simpel appartement of een simpele hotelkamer dan kun je met z’n vieren al voor ruim onder de duizend euro een week gaan in een wintersportbestemming overnachten.

Eten en drinken vormen een onvermijdelijke kostenpost tijdens je wintersportvakantie. Je kunt immers niet zonder. Hierbij geldt hetzelfde als voor iedere vakantie: je bepaalt zelf grotendeels wat je hier aan kwijt gaat zijn. Simpel eten is goedkoper dan de betere restaurants en wie zelf kookt kan op veel bestemmingen geld besparen. Goedkope landen zijn Tsjechië en Polen. Ongeveer net zo duur als Nederland zijn Oostenrijk, Duitsland en Italië. Ga je naar Frankrijk dan is het allemaal wat duurder dan bij ons en Zwitserland spant wederom de kroon qua kosten. Een pizza voor 25 euro of bijna een tientje voor een goed glas bier? Dat is heel normaal bij de Zwitsers. Ook Scandinavische bestemmingen zijn wat dat betreft ronduit duur te noemen.

Als je wilt gaan skiën of snowboarden dan heb je twee zaken nodig: de juiste uitrusting (inclusief kleding) en ter plaatse heb je een skipas nodig om de piste op te kunnen. Dit zijn geen goedkope elementen tijdens je wintersportvakantie. Het heeft echter geen zin om op skivakantie te gaan als je niet gaat skiën, dus moet je ski’s hebben en moet je de berg op met de gondel of skilift om af te kunnen dalen. Deze kosten kun je daarom simpelweg niet schrappen.

Ga je voor de eerste keer skiën of snowboarden dan is het huren van materiaal vaak de beste optie. Voor hetzelfde geld bevalt het niet en heb je net dure spullen aangeschaft die je dan weer moet verkopen. Koop je alles tweedehands, dan heb je een kans dat je het allemaal weer met weinig of geen verlies van de hand kunt doen. Er van uitgaande dat je al het materiaal gaat huren dan moet je al snel rekenen op pakweg 100 tot 150 euro voor zes tot zeven dagen. Dat is per persoon. De prijzen verschillen natuurlijk per bestemming en per verhuurder. Voor kinderen gelden er vaak lagere tarieven en ook voor oudere pubers betaal je vaak minder dan voor volwassenen. Kijk of de accommodatie een deal heeft met een verhuurder. Dat kan je vaak 10% korting opleveren. Dat steek je toch weer in je zak.

Skipassen zijn er in alle soorten en maten. Hoe meer pistes en skigebieden je kunt bezoeken, des te duurder de skipas wordt. Natuurlijk zie je ook hier wel weer verschillen per land. In Tsjechië zijn volwassenen bijvoorbeeld ongeveer 120 euro kwijt voor een skipas van vijf dagen. In het Oostenrijkse Kaprun ga je al dik over de tweehonderd euro heen en in Lech zit je al rond de 250 euro. Dat is waar de koninklijke familie jaarlijks op de latten staat. Ga je skiën of snowboarden in Zwitserland dan liggen de prijzen nog hoger. Voor de grotere skigebieden zit je daar al snel tegen driehonderd euro voor vijf dagen. In Frankrijk zie je enorme prijsverschillen. In sommige kleine skigebieden betaal je slechts enkele tientjes voor vijf dagen en op de topbestemmingen zit je ineens ruim boven de tweehonderd euro.

De prijzen van skipassen

Een kostenpost waar je wat ons betreft absoluut niet omheen kunt is een goede reisverzekering. Wintersport is een soort vakantie met een verhoogd risico op ongevallen en dus schade. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het maakt daarbij weinig uit of je een beginnend of ervaren wintersporter bent. Sluit een goede reisverzekering af met wintersportdekking. Dat laatste is wel een must, omdat er een grote kans is dat schade als gevolg van skiën of snowboarden niet verzekerd is. En laat dat nou net het grootste risico zijn tijdens een wintersportvakantie!

Een kortlopende reisverzekering met uitgebreide dekking inclusief wintersportdekking sluit je af rond de tien euro per volwassene per dag. De prijzen en dekkingen kunnen wat verschillen tussen de verschillende aanbieders.

Après-ski

Sommigen hebben er helemaal niets mee en voor anderen is het een wezenlijk onderdeel van de wintersport: de après-ski. Dit is een sociaal gebeuren na het skiën of snowboarden, waarbij je in een après-skibar feest viert na een dag op de piste. De après-ski vangt normaal gesproken aan direct na het wintersporten, dus tegen de tijd dat de skiliften gaan sluiten. De  meeste après-skibars vind je dan ook onderaan de piste of op loopafstand van de piste. Het is immers gebruikelijk dat het feesten gedaan wordt in de skikleding, compleet met skischoenen. Tijdens de après-ski vloeien de alcoholhoudende dranken rijkelijk en wordt er vooral veel zogenaamde feestmuziek gedraaid door de aanwezige DJ. Après-skimuziek is eigenlijk een genre op zich geworden.

Veel après-skibars zijn in de vorm van een ronde glazen koepel of juist een houten chalet. Vooral in Oostenrijk, waar de après-ski het meest populair is, is een traditionele inrichting bijna een must. Duitstalige, Engelstalige en ja hoor…. Nederlandstalige muziek wisselen elkaar af. Er wordt vaak flink meegezongen en in menig bar staan de skileraren op een gegeven moment dansend op de bar. Carnaval is er bijna niets bij.

De puristen die echt voor de sport op vakantie gaan die distantiëren zich vaak van het hele après-skigebeuren. De combinatie van sport en alcohol is natuurlijk niet de beste die je kunt bedenken. Eerlijk gezegd hebben ze daar een prima punt, maar wij vinden dat een ieder voor zichzelf moet beslissen. Wat ook in Oostenrijk fout is, is om daarna goed aangeschoten of dronken achter het stuur te kruipen. Je zou niet de eerste zijn waarbij de après-ski een zeer nare nasmaak heeft. Wij kiezen er daarom zelf altijd voor om een accommodatie nabij de piste te boeken, zodat we te voet terug kunnen gaan. Is dat niet mogelijk, kijk dan of er een bus rijdt of neem een taxi.

Apres-ski