Wintersportbestemmingen voor beginners

Op het moment dat je op zoek gaat naar een bestemming om een wintersportvakantie te vieren dan lijkt het soms vrij gemakkelijk om een keuze te maken. Vergis je echter niet: het aanbod steekt wat lastiger in elkaar en niet iedere wintersportbestemming is ook goed voor beginners. Op deze pagina hebben we een aantal wintersportbestemmingen beschreven waarvan wij vinden dat ze voor beginnende wintersporters een optie zouden kunnen zijn. Het is slechts een indicatie. Boek dus niet blind een vakantie naar één van deze bestemmingen, maar verdiep je vooral eerst even in de beschreven landen, plaatsen en gebieden zodat je weet of de betreffende bestemming goed aansluit bij jouw wensen.

Lipnomeer

Zoek je een kleine en voordelige skibestemming die uitstekend is voor beginnende skiërs is? Denk dan aan het skigebied rond het Lipnomeer. Deze wintersportbestemming ligt in het uiterste zuidwesten van Tsjechië en bestaat uit twee skigebieden: Skipark Frymburk en Ski Areal Lipno. Het is vooral Ski Areal Lipno waar redelijk wat skiërs en snowboarders naartoe trekken. Het is een vrij klein skigebied waar je geen lange tochten maakt, maar vooral bezig bent met losse afdalingen. Dat kan op blauwe en rode pistes. Mede door de lage prijzen voor skipassen, maar ook door de betaalbare accommodaties en het ronduit goedkope eten is deze bestemming in Tsjechië een uitstekende plek om voor het eerst kennis te maken met een wintersportervaring. Het wintersportseizoen begint hier vanaf vlak voor Kerstmis en duurt tot halverwege maart. Indien de natuursneeuw het af laat weten dan worden er sneeuwkanonnen ingezet. Door de geringe hoogte is het Lipnomeer minder sneeuwzeker dan veel bestemmingen in de Alpen of Dolomieten.

Gemiddelde hoogte: 709 tot 900 meter boven de zeespiegel
Wintersporten: skiën, snowboarden en schaatsen
Prijsniveau: relatief goedkoop
Afstand vanaf Utrecht: ruim 900 kilometer

Blauwe piste aan het Lipnomeer in Tsjechië

Ardennen

Een bestemming waar niet direct aan gedacht wordt om te wintersporten is de Ardennen. Jawel, je kunt gewoon in België op wintersportvakantie gaan. Het voordeel van de Ardennen is dat dit gebied hoger boven de zeespiegel ligt; soms wel vijf- tot zeshonderd meter hoog. Als het weer een enigszins winters karakter krijgt dan valt er voldoende sneeuw om aan langlaufen of skiën te doen. In de Ardennen vind je een aantal kleine skigebieden waar je maximaal één tot twee kilometer aan skipistes hebt. Voor gevorderden bieden deze pistes vrijwel geen enkele uitdaging en ook voor beginnende wintersporters is dit geen droombestemming. Wie echter een eerste keer op de latten wil staan en dat in echte sneeuw wil doen, die heeft in de Ardennen een goede optie die niet te ver weg ligt en je geen vermogen kost.
In periodes dat er sneeuw ligt kan het erg druk zijn op de pistes in de Ardennen. Wie gaat langlaufen die heeft minder last van de drukte.

Gemiddelde hoogte: 350 tot 653 meter boven de zeespiegel
Wintersporten: skiën en langlaufen
Prijsniveau: goedkoop
Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 250 kilometer

Langlaufen in de Ardennen

Kaprun

Onder Nederlanders is de wintersportplaats Kaprun erg populair. Dit dorp ligt ligt op ruim zevenhonderd meter hoogte in de deelstaat Salzburg. De reden waarom men zo graag naar Kaprun gaat voor de wintersport is de sneeuwzekerheid. De Maiskogel is gedurende enkele maanden voldoende besneeuwd om te skiën of snowboarden, maar de daarachter gelegen gletsjer Kitsteinhorn biedt gedurende een lange periode de mogelijkheid om op de latten te staan. Er zijn ruim voldoende blauwe pistes te vinden in Kaprun en het nabijgelegen stadje Zell am See. Met een skipas voor de Europa Sportregion mag je ook van de pistes van Zell am See gebruik maken. De Lechnerberg is ideaal voor kinderen, waardoor Ka[run ook voor gezinnen met kinderen een ideale bestemming is.Je kunt voor het vervoer, ook naar de gletsjer, gebruik maken van de skibussen die in vrij hoge frequentie rondrijden. Kaprun heeft een aantal leuke après-ski mogelijkheden en meerdere plekken waar je heel erg goed kunt eten.

Gemiddelde hoogte: 768 tot 3029 meter boven de zeespiegel
Wintersporten: skiën, snowboarden en langlaufen
Prijsniveau: vrij prijzig
Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 970 kilometer

Kaprun

Winterberg

Wintersporten op een paar uur rijden van Nederland. Dat is mogelijk dankzij een gebied dat Sauerland heet. Het landschap laat zich het beste omschrijven als middelgebergte. De hoogte varieert van tweehonderd meter in het dal tot meer dan achthonderd meter in Hochsauerland. Hier op de hoogste plekken van Sauerland kun je in de wintermaanden over het algemeen prima aan wintersporten doen. Het hart van het wintersportgebeuren is Winterberg. Dit stadje is erg populair onder Nederlanders. Je vindt er dan ook volop Nederlandse skileraren die jou en de rest van je gezelschap de beginselen van het skiën of snowboarden bij kunnen brengen.  Tijdens de Nederlandse krokusvakanties lijkt Winterberg wel op een Nederlandse enclave. Naast skiën en snowboarden kun je hier ook uitstekend langlaufen. Daarnaast biedt Winterberg ook verschillende wandelroutes die het hele jaar door prima te doen zijn, dus ook als er sneeuw ligt. Tijdens het wintersportseizoen, dat zo vlak voor kerst begint en duurt tot in maart, staan sneeuwkanonnen gereed om de natuur een handje te helpen als dat nodig mocht zijn.

Wintersport in Winterberg is laagdrempelig en betaalbaar. Daardoor is deze bestemming ook erg populair wat bij winters weer resulteert in een flinke drukte en snel oplopende prijzen voor hotels en appartementen. Wie ruim vooraf boekt die loopt een risico qua weer, maar die is meestal wel minder kwijt voor de accommodatie.

Populaire accommodaties in Winterberg onder Nederlanders zijn de vakantiehuisjes van Landal Winterberg, de bungalows van Centerparcs Winterberg en Hotel De Brabander, dat direct aan de piste zit.

Gemiddelde hoogte: 650 tot 840 meter boven de zeespiegel
Wintersporten: skiën, snowboarden, langlaufen en wandelen
Prijsniveau: betaalbaar
Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 300 kilometer

Winterberg in Duitsland

Filzmoos

Als je gaat zoeken naar goede skigebieden voor beginners of juist specifiek voor gezinnen met kinderen dan is er een redelijke kans dat je Filzmoos tegenkomt tijdens je zoektocht. Dit dorp ligt in Oostenrijk, op enkele tientallen kilometers van de stad Salzburg. Het grootste deel van de route kun je over snelwegen rijden. Pas de laatste 11 kilometer leg je over een over het algemeen goed begaanbare secundaire weg af. Filzmoos biedt een leuke mix aan blauwe en rode pistes. Midden in het dorp is ook een grote oefenweide te vinden waar je de eerste uurtjes op je techniek kunt oefenen. Natuurlijk is er een goede skischool aanwezig waar ook voldoende Nederlandse skileraren klaar staan om jouw de basistechnieken aan te leren. Voor ons was Filzmoos de eerste ervaring met wintersport. Toen hadden we nog geen kinderen. Jaren later zijn wij met de kinderen terug gegaan en ook zij vonden dit een prima plek om te skiën. Het enige nadeel van Filzmoos is dat je rond het dorp zelf geen lange tochten kunt maken. Daarvoor ben je aangewezen op skipistes die in de omgeving liggen. Met de skipas kun je ook gebruik maken van de pistes van Salzburger Sportwelt. Filzmoos wordt over het algemeen als een gemoedelijk en authentiek familiedorp omschreven.

Gemiddelde hoogte: 1050 tot ruim 1500 meter boven de zeespiegel
Wintersporten: skiën, snowboarden, langlaufen en wandelen
Prijsniveau: aan de prijzige kant
Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 990 kilometer

Filzmoos