Wintersport met kinderen

Sommige mensen gaan voor het eerst op wintersportvakantie op het moment dat ze al kinderen hebben. Of ze hebben in het pre-kindertijdperk weleens geskied en gaan later als gezin de wintersport herontdekken. Een wintersportvakantie met kinderen hoeft niet zoveel af te wijken van een skivakantie zonder kroost. Toch zijn er wel wat handige tips voor families met kinderen die geen of amper ervaring hebben met skiën, snowboarden of andere vormen van wintersport.

Goed om te weten dat je bijna niet te jong kunt zijn om te leren skiën, snowboarden of schaatsen. Kinderen zijn leergierig en kennen over het algemeen minder angsten dan volwassenen. Dat maakt ze eigenlijk tot de perfecte doelgroep om deze vormen van wintersporten machtig te maken. Als ouder of leraar heb je wel de verantwoordelijkheid om ervoor te waken dat overschatting geen probleem vormt. Dat kinderen niet zo snel gevaar zien kan ook een risico vormen. Overschatting is een veelvoorkomende basis voor een ongeluk bij kinderen (en ook bij volwassenen)!

wintersport met kinderen

Les, les, les!

Om kinderen goed en verantwoord te leren skiën, snowboarden, schaatsen of aan andere vormen van wintersport te doen is het goed aanleren van de juiste technieken essentieel. Goed leren remmen is daarbij belangrijker dan snelheid leren te maken. Controle over het remmen zorgt ervoor dat je controle hebt over je snelheid. Zou jij gaan rijden met een auto waarvan je niet zeker weet of de remmen goed werken? Nee, toch? Om kinderen kennis te laten maken met uiteenlopende vormen van wintersport is het nemen van lessen vaak de beste basis. De leraren hebben ervaring met de technieken, de valkuilen en het aanleren van alles wat nodig is om vervolgens veilig, vaardig en vol zelfvertrouwen een bepaalde vorm van wintersport te kunnen gaan beoefenen. Gaan jouw kinderen voor een allereerste keer skiën of snowboarden, laat ze dan bij voorkeur een paar ochtenden les volgen. De eerste ochtend maken ze al snel vorderingen, waarna ze vaak dezelfde middag al wat afdalingen kunnen maken. Anders komt dat de tweede dag wel. De leraar zal tijdelijk aangeven wanneer er een skipas nodig is.

Skilessen zijn misschien niet goedkoop. Investeren in een goede basis betaalt zichzelf op verschillende manieren terug. Wie voor een tweede of derde keer op wintersportvakantie gaat met het gezin die kan de kinderen dan ook beter nog een of twee keer les laten volgen. Zo’n opfriscursus zorgt dat ze snel weer het vertrouwen terug hebben om lekker de piste af te kunnen gaan.

De prijzen voor skilessen of snowboardlessen kunnen nogal uiteenlopen. Reken op gemiddeld ongeveer 35 tot 50 euro per dag (4 uur). Wil je privéles, dan kan dat natuurlijk ook. De prijzen daarvoor liggen rond de 60 tot 80 euro per uur. Ben je met twee gezinnen dan is privéles vaak net zo duur of zelfs goedkoper dan wanneer je deelneemt aan groepslessen.

Doseren

Ga je met kinderen op wintersportvakantie, leer dan om de inspanning te doseren. Kinderen lijken een onuitputtelijke bron van energie te hebben, waardoor je al snel geneigd bent om te lange dagen te maken op de pist. Probeer het allemaal een beetje te doseren. Bouw als het kan een rustdag in zodat de kinderen lekker even kunnen ontspannen op de manier die zij prettig vinden. Anders loop je de kans dat ze tegen het einde van de vakantie moe en kribbig worden. Grote kans dat ze vervolgens doodmoe de schoolbanken weer in gaan zodra je weer thuis bent.

Kind voor het eerst op de ski's

Kortingen

Vrijwel overal wordt er voor kinderen korting gegeven op de huur van skimateriaal, snowboardmateriaal en skipassen. Er zijn zelfs wintersportgebieden waar kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis materiaal kunnen huren als de ouders daar ook hun materiaal huren of dat ze gratis gebruik kunnen maken van de skiliften. De kortingen en de leeftijdgrenzen verschillen van gebied tot gebied. De leeftijdsgrens voor ‘kind’ ligt vaak vrij hoog: meestal zo tot ongeveer 15 jaar. De gehanteerde grenzen zijn overigens vaak op basis van geboortejaar en niet op exacte leeftijd. Dat is pech voor wie in december geboren is en fijn voor wie in januari verjaart.

Behalve kindertarieven zijn er vaak ook nog speciale tarieven voor oudere jongeren. Op de ene plek is dat het ‘jeugd’-tarief, elders is het een studententarief. Dan ligt de leeftijdsgrens vaak ook wat hoger. Deze tarieven liggen vaak ergens tussen het kindertarief en het volwassenentarief in.

Als je bepaalde wintersportgebieden met elkaar gaat vergelijken moet je dus ook goed kijken naar de leeftijdsgrenzen die gehanteerd worden. Zeker als je met meerdere kinderen op wintersport gaat kan dit aardig in het totale budget schelen.

Waar naartoe?

Een lastig te beantwoorden vraag is waar je het beste kunt gaan skiën of snowboarden met kinderen. Eigenlijk kun je met kinderen vrijwel overal gaan wintersporten waar je dat met volwassenen ook kunt doen. Kinderen die ervaren zijn die kunnen immers ook de wat lastigere pistes afdalen. Als je echter voor het eerst (of de tweede keer) met kinderen op wintersportvakantie gaat dan zijn er wel wat plekken te verzinnen die wat meer geschikt zijn voor een familievakantie dan andere plekken. Voldoende blauwe pistes, goede weersomstandigheden en vooral overzichtelijkheid van de piste zijn belangrijke elementen van een eerste skivakantie met het gezin. De aanwezigheid van goede skischolen die bij voorkeur ook Nederlandse skileraren in dienst hebben is natuurlijk ook erg handig, zeker als je met wat jongere kinderen op wintersport gaat.

Dit zijn goede bestemmingen om kinderen voor het eerst te laten skiën of snowboarden:

Filzmoos (Oostenrijk)
Tijdens de kerstvakantie en de krokusvakantie lijkt dit dorp in de provincie Salzburg op een Nederlandse enclave. Goede skischolen, een grote oefenweide en veel blauwe pistes maken van Filzmoos een geliefde gezinsbestemming.

Winterberg (Duitsland)
Skiën op slechts een paar honderd kilometer van Nederland. Dat kan in Winterberg of andere wintersportdorpen in Sauerland. De sneeuwzekerheid is vrij beperkt, dus vroeg boeken betekent een risico. Er zijn wel sneeuwkanonnen, maar bij temperaturen van tien graden boven nul en regen heb je daar weinig aan.

Lipno nad Vltavou (Tsjechië)
Een goedkope wintersportbestemming vind je in het zuidwesten van Tsjechië. Daar kun je skiën en snowboarden aan het Lipnomeer. Het dorp Lipno nad Vltavou is vanaf eind december tot medio maart een ideale plek om te leren skiën of snowboarden. Wintersport aan het Lipnomeer is gemiddeld zo’n veertig procent goedkoper dan in Oostenrijk of Frankrijk.

Skilift met kinderen