Reisvoorbereiding voor de wintersport

Een goede reisvoorbereiding is voor alle vakanties en reizen essentieel. Hierdoor voorkom je onaangename en onnodige verrassingen onderweg en op de vakantiebestemming. Een wintersportvakantie vraagt vaak een iets andere voorbereiding dan een gemiddelde vakantie. We hebben daarom een aantal zaken die je voor je wintersportvakantie zou moeten regelen op een rijtje gezet. Het belangrijkste is om je gezond verstand te gebruiken. Neem geen onnodige risico's vanwege misplaatste zuinigheid. Hierdoor kunnen financiŽle klappen en eventuele andere gevolgen voorkomen worden.

Wintersport

Onder de definitie wintersport vallen heel veel sneeuw- en ijssporten waaronder skiŽn, langlaufen, schansspringen, schaatsen, alpineskiŽn, bobsleeŽn, ijshockey, ijsvissen, snowboarden, rodelen en curling.
Wij focussen ons op deze site vooral op skiŽn en in mindere mate op langlaufen en snowboaden.

Winterbanden

Als je met de auto naar je wintersportbestemming reist dan ontkom je eigenlijk niet aan winterbanden. Sneeuw, ijs en koude omstandigheden vragen om een andere structuur van de banden dan zomerse omstandigheden. Zo is het rubber anders van samenstelling zodat de banden niet te hard worden in de winter en daardoor minder grip hebben. Belangrijker nog is de aangepaste lamelstructuur aan de buitenkant van de banden die er vooral op gericht zijn dat er geen sneeuw tussen blijft zitten.
Op veel Europese wintersportbestemmingen zijn winterbanden verplicht. Deze verplichting is soms alleen als borden het aangeven. Steeds vaker is er een verplichting om winterbanden te gebruiken zodra er winterse omstandigheden zijn. Wat hieronder verstaan wordt is soms niet altijd duidelijk, maar je begrijpt dat sneeuwval en ijzel op de weg daar zeker wel onder verstaan wordt. Mocht je dan toch met zomerbanden de weg op gaan dan breng je jezelf en anderen mogelijk onnodig in gevaar. Daarnaast ben je mogelijk niet verzekerd en/of loop je kans op een boete.

Sneeuwkettingen

Bij zware sneeuwval en/of steile wegen zijn winterbanden onder de auto vaak niet voldoende. Op sommige routes ontkom je niet aan het gebruik van sneeuwkettingen. Waar en wanneer hangt af van de lokale wetten en omstandigheden. Vaak wordt door middel van borden aangeduid waar sneeuwkettingen gebruikt mogen of moeten worden. Er zijn daartegenover ook plekken waar het gebruik van sneeuwkettingen juist door middel van verkeersborden expliciet verboden wordt.
In de meeste gevallen ontkom je er niet aan dat je sneeuwkettingen bij moet hebben. Ga je naar Sauerland of de Ardennen dan zal het allemaal wel loslopen, maar ga je de Alpen in dan moet je eigenlijk bijna verplicht met sneeuwkettingen op pad.

Je kunt er voor kiezen om sneeuwkettingen te kopen of te huren. Als je ieder jaar op wintersportvakantie wilt gaan is kopen vrijwel altijd de goedkoopste optie. Een uitzondering is als je bijvoorbeeld je auto binnen een jaar (of twee) weer verkoopt of inruilt. Mocht je volgende auto een andere wielmaat/bandenmaat hebben dan heb je mogelijk ook een andere maat van de sneeuwkettingen nodig. Mocht je sneeuwkettingen willen kopen, kijk dan ook eens op Marktplaats. Daar worden altijd een groot aantal sneeuwkettingen in verschillende maten en soorten verkocht. Als je geluk hebt koop je zelfs een ongebruikte set.

Het is aan te raden om voor je naar de wintersport vertrekt een demonstratiefilmpje te kijken waarin getoond wordt hoe je sneeuwkettingen monteert en daarna weer demonteert. Ieder systeem heeft zijn eigen methode. Om te voorkomen dat je in barre weersomstandigheden aan het sukkelen bent op het moment dat het nodig is om de kettingen te gebruiken, kun je er ook voor kiezen om thuis alvast een keertje (of twee) te oefenen.

Reisverzekering

Een reisverzekering is nooit verplicht, maar absoluut aan te raden als je een wintersport vakantie gaat vieren. De kans op een ongeluk is veel groter dan tijdens een normale vakantie. Daarnaast zijn de kosten die voort kunnen vloeien uit een eventueel ongeluk op de piste aan de hoge kant. Denk hierbij behalve ziekenhuisopname vooral aan de reddingsactie met banaan of helikopter en als je serieuze pech hebt de gipsvlucht terug naar Nederland. Een gemiddelde gipsvlucht kost al snel 5 tot 10 duizend euro per persoon. Let erop dat de reisverzekering die je afsluit een zogenaamde wintersportdekking heeft. Mocht je al een doorlopende reisverzekering hebben, kijk dan of de wintersportdekking aanwezig is binnen de polis.

Tolvignetten

Voor verschillende landen heb je tolvignetten nodig als je snelwegen wilt gebruiken. In vrijwel 99% van de gevallen zul je inderdaad de snelwegen gebruiken als je door een land reist. Een uitzondering is als je gaat skiŽn of schaatsen aan het Tsjechische Lipnomeer. In dat geval zul je zelden of niet over Tsjechische snelwegen rijden. Een tolvignet heb je o.a. nodig voor Oostenrijk, Zwitserland, TsjechiŽ en SloveniŽ. In Frankrijk en ItaliŽ betaal je tol via tolstations langs de autosnelwegen.
Je kunt de tolvignetten vrijwel altijd bij tankstations voor de grens kopen. Om wachttijd te voorkomen bij drukte kun je ook je tolvignet al vooraf in Nederland kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij de ANWB.

Skibox

Om ski's te vervoeren naar de wintersportbestemming of ter plaatse kan een skibox handig zijn. Zo'n dakkoffer zorgt ervoor dat je niet lastig hoeft te doen met de ruimte in je auto of dat je ter plaatse met natte ski's in de auto rond moet gaan rijden. Overweeg daarom om een skibox te kopen of te huren. Je huurt een dakkoffer die geschikt is voor ski's al vanaf zo'n 40-50 euro per week. Mocht je er eentje aan willen schaffen kijk dan goed naar de afmetingen. Zorgt dat de ski's er wel in passen, maar neem ook geen te grote dakkoffer. Ten alle tijde is de maximale belasting in een koffer 75 kilogram.

Noodnummers

Zet voordat je weggaat alle mogelijke noodnummers in je telefoon. Denk hierbij aan het alarmnummer (indien je buiten Europa gaat skiŽn), het nummer van de alarmcentrale van de autoverzekering, het nummer van de reisverzekering en het contactnummer van de reisorganisatie (als je daarmee te maken hebt) of de accommodatie waar je gaat overnachten.
Vergeet ook niet om aan thuisblijvers de reisinfo (route, bestemming en eventueel merk en kenteken van de auto) door te geven.

Conditie

Mensen vergeten weleens dat wintersport vooral 'sport' betekent. Een slechte lichamelijke conditie zorgt ervoor dat je minder wintersportplezier zult hebben. Je zult sneller moe zijn en gevoeliger zijn voor blessures. Kijk daarom wat je voorafgaand aan de wintersportvakantie kunt doen om de conditie op te krikken als dat nodig is. Wie regelmatig sport of beweegt die heeft vaak al wel voldoende basisconditie.

Lessen vooraf

Je kunt overwegen om vooraf al wat lessen te nemen. Dat kan in Nederland op bijvoorbeeld indoor skibanen of op borstelbanen. Of je vooraf al wat les in Nederland neemt of dat je ter plaatse met ski- of snowboardlessen begint is een persoonlijke keuze. Wij zijn van mening dat lessen vooraf het lessen ter plaatse niet kan vervangen als je voor de allereerste keer gaat skiŽn/snowboarden.

Materiaal in orde brengen

Ga je met eigen materiaal op wintersport? Zorg er dan voor dat je ski's, snowboards, schaatsen of andere materiaal in goede conditie zijn voor je vertrekt. Denk hierbij aan waxen, beschadigingen wegwerken, slijpen en dat soort zaken.

Dieet doorgeven

Steeds meer mensen volgen een dieet. Lactosevrije, glutenvrije of zoutloze diŽten zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Mocht je een accommodatie met ontbijt en eventueel ook diner geboekt hebben, zorg er dan voor dat zij van tevoren weten dat je een dieet volgt en wat voor dieet dat is. Kijk misschien bij het boeken al of de accommodatie aangeeft aan alle dieetwensen te kunnen voldoen. Niets zeggen en ter plaatse maar kijken of het wel of niet lukt is vragen om problemen. Niet overal kunnen ze zomaar onaangekondigd inspringen op dieetwensen.

Dekens en voldoende eten/drinken in de auto

Als je met de auto op wintersportvakantie gaat zorg er dan voor dat er dekens en warme kleding aanwezig is in de auto. Dit voor het geval dat je door weersomstandigheden strandt en misschien wel in de auto moet overnachten. Zonder draaiende motor is het heel lastig om je warm te houden.
Zorg ook voor voldoende eten en drinken in de auto voor onderweg als er een voorspelling is dat door drukte of slecht weer lange files kunnen komen. Grote kans dat je soms urenlang niet bij een tankstation kunt komen.

Voldoende brandstof in de auto

Zorg ervoor dat er altijd voldoende brandstof aanwezig is in je tank. Mocht je in een file terechtkomen dan loopt het brandstofverbruik al snel op. Mocht je krap in de brandstof zitten dan zou je daardoor een lege tank kunnen hebben voordat je een tankstation kunt bereiken. Wat veel mensen ook onderschatten is de afstand die er in het buitenland soms is tussen twee tankstations. De penetratie van plekken om te tanken ligt daar meestal veel lager dan in Nederland.

Geldigheid reisdocumenten

Dit lijkt een inkoppertje, maar check ruim voor je vertrekt of alle paspoorten en/of identiteitskaarten nog lang genoeg geldig zijn. Mocht dat niet het geval zijn regel dan op tijd nieuwe documenten. Reken op een wachttijd van tenminste een week na de aanvraag, tenzij dat je een flinke toeslag betaalt voor een spoedprocedure. Ook in het Schengengebied heb je kans op controles en ben je verplicht om jezelf te kunnen identificeren. Mocht je buiten de Europese Unie gaan skiŽn, kijk dan of je vooraf een (elektronisch) visum moet regelen. Dat moet bijvoorbeeld voor Amerika en Canada.

Zon

Veel beginnende wintersporters onderschatten de zon als ze op wintersportvakantie gaan. Op de pistes kan de zon flink schijnen en de combinatie van hoogte en reflectie op sneeuw zorgt voor een flinke hoeveelheid UV-straling. Niet voor niets dat wintersporters soms bruiner van vakantie thuiskomen dan van een weekje naar een strandbestemming. Het is belangrijk om je huid en je ogen te beschermen tegen de zon. Zorg daarom voor een goede zonnebril (bij voorkeur een skibril als je gaat sporten) en voor antizonnebrandcrŤme om de huis te beschermen. Gebruik hiervoor een speciale crŤme die bestand is tegen kou ťn zweten. Met beide factoren kun je immers te maken krijgen. Het beste is om een vettige crŤme te gebruiken, want gels en lotions zouden kunnen bevriezen. Er zijn speciale middelen voor de wintersport te koop. Die koop je vooral op de wintersportbestemmingen zelf. Gebruik bij voorkeur tenminste factor 30.

Het weer

Je kunt op wintersport te maken hebben met allerlei weersomstandigheden. Zelfs binnen een etmaal kunnen er soms flinke verschillen ontstaan. Zo is de lunch op een zonnige piste uit de wind vaak aangenaam warm, terwijl het bij bewolkt en winderig weer een heel stuk koeler aan kan voelen. Houd er bij de kledingkeuze rekening mee dat je met deze verschillende omstandigheden te maken kunt krijgen. Vermijd katoenen onderkleding (neemt vocht op en kan daardoor afkoelen) en werk met laagjes. Op die manier kun je snel wat uittrekken als het te warm zou worden.
Om je te beschermen tegen sneeuw en koude wind kun je een skimuts kopen die ook je gezicht grotendeels bedekt. Op die manier bescherm je je huid optimaal tegen de elementen van de natuur.

Wil je vooraf weten met wat voor weersomstandigheden je rekening zou moeten houden, kijk dan eens op klimaatinfo.nl waar je klimaatgegevens van duizenden bestemmingen vindt.

Meer info over wintersport en wintersportbestemmingen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over wintersport, skivakanties en wintersportbestemmingen:
klimaatinfo per bestemming
wintersport info

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy